British International School Bratislava v tanečnej súťaži zabodovala

29.12.2012 Bratislava

V medzinárodnej tanečnej súťaži Dance Unites sa žiaci umiestnili na druhom mieste. Svojim tancom vyjadrili boj za oslobodenie.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Študenti z desiatich škôl patriacich do skupiny Nord Anglia Education mali vytvoriť tanečné skupiny, ktoré medzi sebou následne súťažili o prvé miesto. Študenti každej zúčastnenej školy mali niekoľko týždňov na to, aby zostavili tanečnú skupinu, vybrali si svoju vlastnú hudbu, nacvičili originálnu choreografiu, pripravili si vlastné kostýmy a nakoniec bolo ich úlohou vybrať prestížnu lokalitu na záverečné tanečné vystúpenie, z ktorého malo vzniknúť súťažné video.

Viťazom sa nakoniec stala The British International School Shanghai, Puxi. Voľným prekladom z čínštiny by sa ich názov tanečnej choreografie dal nazvať ako “Tradičný a moderný Šanghaj”. Veľmi tesne na druhom mieste sa umiestnila The British International School Bratislava a na tretie miesto sa spoločne prebojovali The British International School Shanghai, Pudong a The British School Warsaw.

Študenti z Puxi si na ich tanečné predstavenie vybrali 3 miesta v meste Šanghaj a to: Fuxing Park, nádražie metra Hongqiao a nábrežie centrálneho Šanghaju. Podarilo sa im tak vyzdvihnúť Šanghaj ako mesto moderné, no zároveň stále poprepletané bohatou kultúrou a tradíciami.

Z každého videa je jasne vidieť, že všetky školy sa skutočne zaoberali ako choreografiou, písomným podaním, tak aj tým, kde sa tanečné predstavenie bude odohrávať, aby čo najviac vystihlo danú tému. Napríklad študenti The British International School Beijing odtancovali svoje predstavenie na Veľkom čínskom múre, študenti Collège Champittet sa zase predstavili vystúpením pri rieke Ženeva. Študenti The British International School Bratislava svojim tancom vyjadrili boj za oslobodenie. V Budapešti zase žiaci vykreslili pomocou tanca tému šikany.

Táto tanečná súťaž bola úžasnou príležitosťou pre študentov škôl Nord Anglia Education, aby sa zúčastnili projektu podporujúceho rozvíjanie cenných vlastností akými sú spolupráca, kreativita a vytrvalosť. Študenti ukázali obrovskú schopnosť pracovať v skupinách, svoji kreativitu a originalitu vyjadrenú či už choreografiou, kostýmami alebo hudbou. Podarilo sa im tak vypracovať vystúpenie, jedinečné pre každú školu.

Maria Yacoob, choreografka a učiteľka tanca z tanečného štúdia Pineapple v Londýne hovorí: “Celkovo som bola s úrovňou súťaže Dance Unites ohromená a veľmi spokojná. Tancovanie a vytváranie choreografie nie je vôbec jednoduché. Zo záznamov videí bolo vidieť veľmi kvalitné spracovanie oboch spomínaných. Som na všetkých hrdá za úžasnú energiu, ktorú do tohto projektu svojou účasťou priniesli.“

O samotných víťazoch súťaže sa vyjadrila Maria Yacoob takto: “Nápad tradičného a moderného Šanghaju bol vynikajúcim štartom. Časť odohrávajúca sa v metre mala veľmi sofistikovanú choreografiu, ktorá bola brilantne prepracovaná a posledná časť predstavenia pôsobila vysoko emotívne, čím zdôraznili, ako ich škola prijala širšiu čínsku kultúru a naopak. Vskutku vynikajúce.”

Ďalšou členkou hodnotiacej komisie bola profesorka Deborah Eyre, riaditeľka vzdelávania pre Nord Anglia Education, ktorá sa k projektu Dance Unites vyjadrila takto: “Náš medzinárodný projekt “The Global Classroom” ponúka naozaj množstvo možností pre študentov, ale súťaž Dance Unites je v rámci tohto projektu doteraz najviac strhujúcou udalosťou. Bola som ohromená samostatnosťou študentov, ktorí sa vrhli do tohto projektu, od zostavenia choreografie cez hudbu až po samotné videá. Úžasná bola ich práca vo veľkých skupinách, vzájomná spolupráca a kreativita.“

Hodnotiacu porotu tvorili reprezentanti Nord Anglia Education (profesorka Deborah Eyre, riaditeľka pre vzdelávanie) a Pineapple Dance Studio (Maria Yacoob, choreografka a učiteľka tanca). Víťazovi súťaže bude udelených £1,000, ktoré môže použiť pri získavaní ďalších tanečných skúseností podľa vlastného výberu.

Ďalšie informácie a zaujímavosti z príprav na toto podujatie sú dostupné v anglickom jazyku www.bis.sk a tiež na Facebook stránke školy. Všetky súťažné videá si môžete pozrieť na You Tube stránke Nord Anglia Education.

Martina Mikuličová
 
 
 

Vyberte región